ENZO FERRARI – THE MAN AND THE MACHINE

L-am admirat întotdeauna pe Enzo Ferrari deși automobilele sale nu se află în topul preferințelor mele. Însă el a fost, cu siguranță, un om care a făcut orice pentru a își îndeplini visul. Și cred că de aici a pornit curiozitatea mea de a citi această carte. Am descoperit-o prin decembrie pe site-ul celor de la Okian și cumva am zis că trebuie să o citesc. Mă fascina ideea de a ști ce gândea și ce visa un astfel de om. Odată cu avansarea lecturii am găsit răspunsuri la cele mai curioase întrebări ale mele.

Cartea este o biografie aprofundată a unuia dintre cei mai puternici și enigmatici bărbați ai secolului XX. Brock Yates a pătruns în cercul interior al lui Ferrari și a dezvăluit totul, de la relația bizară pe care Enzo o avea cu fiul său nelegitim, până la marketingul genial din spatele imaginii strălucitoare a mărcii Ferrari.

Personal mi-a plăcut foarte mult capitolul în care Enzo Ferrari l-a cunoscut pe Niki Lauda. M-a amuzat faptul că, atunci când Enzo i-a cerut părerea lui Niki, nimeni din jurul lui Enzo nu a avut curajul să traducă cuvintele lui Lauda, care spunea că automobilul este un dezastru: “an undrivable machine with severe understeer”.

Când am început să citesc cartea, cred că cea mai mare curiozitate a mea era oare de ce Enzo nu mergea la curse. Ei bine, răspunsul se găsește în carte, dar nu vreau să fiu spoiler. Și dacă speram ca răspunsul să fie unul care să mă facă să îl înțeleg mai bine pe domnul Ferrari, să îl plac mai mult.. well, a fost exact opusul.

Titanul auto italian a fost cu siguranță un geniu care a creat automobile minunate. Un geniu care și-a urmat visurile, fiecare dintre ele povestite în detaliu în carte. Brock Yates a dezvăluit în această biografie toate enigmele din spatele ochelarilor întunecați. Lumea curselor auto este povestită în amănunt încă dinaintea celui de al doilea război mondial și până astăzi, iar viața lui Enzo este povestită cu mult înainte ca el să aibă vreo înclinație către lumea automobilismului. Se visa la început jurnalist sportiv și își arăta un oarecare interes către echipa locală de fotbal. Lua în calcul posibilitatea de a fi cântăreț de operă. Dar inima l-a condus către curse. A vrut să câștige, să domine.. no matter what.

O lectură plăcută, pe care mă bucur că am descoperit-o și pe care am citit-o cu emoție. E minunat să vezi de unde a pornit totul într-un domeniu care avansează continuu. E minunat să vezi cum era lumea curselor auto când nu existau marii producători. Recomand!

Cartea o găsiți aici: https://okian.ro/enzo-ferrari-9780241977163.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: