MAGIA ASCUNSĂ ÎN LINIILE AUTOMOBILELOR

Acum aproape un an, în timp ce îmi beam cafeaua citind o revistă tare dragă mie, am descoperit un citat ce avea să mă ajute de fiecare dată când îmi trecea prin cap să renunț la visul meu. Andi Moisescu spunea așa “Căci fericiți pot fi probabil și cei fără pasiuni, dar și mai fericiți cei ce le descoperă și le împlinesc în timpul vieții”. Și sunt total de acord. Dar aș adăuga ceva. Să îți găsești pasiunea, da, asta înseamnă să fii norocos, dar pasiune fără muncă nu există, așa că dacă vrei să îți îndeplinești visul depinde doar de tine. Cred că citatul acesta descrie perfect un băiat ce de-abia aștepta să folosească internetul pentru câteva minute pe zi în care se uita la poze cu automobile pe Google. Și pozele astea se încărcau așa greu, încât stătea de fiecare dată cu emoții că nu va reuși să salveze tot ce și-a propus pe ziua aceea. Încerca să rețină cât mai multe linii fine sau umbre definitorii pentru ca mai târziu să le reproducă chiar el. Vă dați seama ce ar fost nevoit să suporte blocul de desen dacă încurca liniile unui BMW cu cele ale unui Volkswagen Beetle? Cine ar fi ieșit mai rău?! Dar pasiunea a fost acolo de fiecare dată și și-a activat radarul pentru acele câteva minute de internet și pentru fiecare poză vizualizată cu mare atenție. Au urmat desene după desene și zecile de ore în care băieții de vârsta lui jucau fotbal au fost dedicate tot desenului și astfel fiecare linie ajungea la locul ei.

În copilărie s-a îndrăgostit de automobile când a privit pentru prima dată o Skoda 120 în ochi, pentru că, pe vremea aceea, privirea lui era la aceeași înălțime cu farurile automobilului părinților. A mângâiat-o pe aripă și a știut că vrea să aibă și el una exact la fel când va fi mare. A urmat un Volkswagen T2 la care îi zboară mintea și astăzi când se gândește la vacanță. Și de parcă nu era evident că primul lui automobil va fi un clasic, Alex a adoptat un Volkswagen Beetle. L-a îngrijit, l-a plimbat, l-a pictat și l-a desenat. Apoi l-a pictat iar și a considerat că e cazul să mai adauge încă un desen cu el la colecție. Pe scurt.. l-a iubit!

Dar copilăria a zburat la fel de repede cum se umpleau filele blocului de desen, iar astăzi Alex Mariș își poartă pasiunea printre treburile adulților și lasă puțină magie în formele fiecărui automobil desenat. E îndrăgostit de desen și îl practică în cea mai mare parte folosind culori acrilice, dar pixul îi este și el prieten bun. E îndrăgostit de fiecare linie ce alcătuiește silueta unui automobil de vis și vrea să transmită mai departe cultura auto cu ajutorul culorilor. Vrea să o ajute să evolueze și să o facă populară și pentru cei ce nu se consideră pasionați.

Când l-am rugat pe Alex să îmi spună două – trei automobile preferate, i-am văzut privirea panicată ce nu știa cum să aleagă un număr atât de mic. Așa că a fost scurt. Îi place Porsche 912, pentru că îmbină clasicul cu sportivitatea și pentru că sunt rare automobilele ce îmbină perfect elementele cromate cu viteza. Și le îmbină elegant. Îi plac automobilele simple, automobilele care nu plac tuturor și care nu sunt sofisticate și scumpe. Îi plăcea Dacia 1300 în timp ce toată lumea o ducea la Rabla, iar mai târziu, în vremea studenției, a realizat două concepte ce aveau în rolul principal câte o Dacie. Astfel că, variantele moderne ale lui 1300 și 1100 încă se plimbă pe paginile dedicate siteurilor auto. Apreciază Ferrari și Lamborghini, dar ar alege oricând în locul lor un Volkswagen Karmann Ghia.. pentru că sunt suficienți treizeci și patru de cai putere pentru a te purta pe drumul către un apus perfect.

Recent, Alex a realizat o serie de lucrări ce vor să transmită puțin din emoția celebrei Grupe B. Astfel, orice pasionat poate avea colecția sa unică de zece monștrii celebrii din acea perioadă. Pentru viitor, Alex pregătește o colecție a căror personaje principale vor fi piloți celebri din Formula 1 și speră să reușească să pregătească și o expoziție.

Pentru mai multă magie, pe Alex îl puteți găsi la adresa: www.alexandrumaris.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: