POVESTEA LUI CRĂCĂNEL

Alex s-a îndrăgostit de automobile încă din copilărie. A privit o Skoda 120 în ochi și și-a spus în minte că își dorește una exact la fel când va fi mare. Au urmat sute de planuri despre cum va arăta prima lui mașină. Ce marca va fi, ce culoare va purta, oare va fi nouă sau va fi ceva cu puțină istorie în spate? Gândurile i-au zburat prima dată către un Audi Quattro, dar era conștient că-s visuri pentru mai târziu. Așa că ușor – ușor se îndrăgostea de VW Golf III. Îi plăcea că era accesibil ca preț și probabil s-a îndrăgostit de el pentru că era cea mai populară mașină de la Woerthersee în acele vremuri. Era un automobil pe care l-ar fi putut avea și avea deja planurile făcute pentru cum va arăta: culoarea aleasă era maroul, ar fi fost coborât și ar fi avut bot de VW Vento.

Puțin mai târziu, urma să apară celebra taxă de înmatriculare, iar acela a fost momentul de care Alex a știut că trebuia să fugă. Așa că până la 1 ianuarie trebuia să își ia mașinuță. A căutat anunțuri pe net și a găsit un VW Golf I pe 4tuning, care se afla în Brașov. Era verde și avea motor diesel. Spunându-i unui amic de-al lui, acesta a realizat că îl cunoaște pe proprietar și au mers amândoi să îl vadă. Însă știa un lucru pe care nu-l spusese cu voce tare până atunci. Golf-ul era simpatic, dar știa că dacă ar fi să își cumpere un automobil istoric.. voia o broască!

Întâmplarea a făcut ca proprietarul Golf-ului să aibă și o broscuță de vânzare, așa că Alex a mers nerăbdător să o vadă. S-a urcat la amicul său în mașină și a zis că dacă broscuța are parbrizul drept, o va adopta. Era singura condiție ce conta pentru el în acel moment. Și așa a fost. Broscuța i-a zâmbit și au plecat amândoi la plimbare. Prima tură l-a fermecat și în acel moment nu a mai contat nimic. A fost dragoste la prima.. plimbare!

Alex a devenit atunci proprietarul unei broscuțe simpatice, ce-i zâmbea de fiecare dată când o scotea la plimbare. La început, când a adoptat-o, s-a tot gândit la un nume pentru plăcuța de înmatriculare, dar spune că tot ce reușit atunci a fost “KAF”, prescurtare ce pentru aproximativ un an de zile a făcut ca broscuța să fie alintată “Kăfuț”.

Într-o noapte călduroasă de vară, Alex s-a apucat să îi coboare suspensia spate, undeva, într-o curte… fără scule! Orele treceau, iar la final, broscuța era “fericitul posesor” al unui unghi negativ de treisprezece grade pentru fiecare roată – unghi ce a adus cu el o nouă poreclă pentru micuța broscuță: Crăcănel! Alintată “Crăcă”, micuța a primit o pagină de facebook și a devenit populară printre pasionații acestui model.

Alex și Crăcă s-au plimbat împreună în fiecare weekend, au fost la întâlniri de broscuțe și și-au făcut prieteni. A ajuns la Bran, la Sibiu, la Alba Iulia și în fiecare weekend făcea ture Sibiu – Brașov. La finalul unei astfel de plimbări, pe când se întorcea acasă la Brașov, un șofer neatent l-a lovit pe Crăcănel în partea din spate. Fericit că nu e ceva grav, șoferul s-a dat jos și părea tare liniștit – asta până când, Alex i-a deschis capota lui Crăcă și i-a arătat șoferului că inimioara broscuței e fix acolo. Atunci a înțeles și el că micuța e rănită și parcă tot nu înțelegea ce caută motorul acolo. Când au auzit de cele întâmplate, prietenii lui Alex l-au ajutat cu piese și astfel micuțul a fost puțin răsfațat. Două luni mai târziu, Crăcănel ieșea din nou la plimbare cu o capotă a motorului ce era nevopsită. Și pentru că în timp a ruginit, capota motorului a devenit un accesoriu ce o făcea pe broscuța lui Alex să iasă din anonimat.

Întrebându-l pe Alex ce îi mai plăcea la Crăcănel, am primit imediat un răspuns însoțit de un zâmbet simpatic: “Totul era drăguț! Cum pornea și cum mergea! Sunetul motorului și mirosul de benzină! Totul era drăguț și fiecare drum era o plăcere!”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: