BERTHA BENZ – A WOMAN MOVES THE WORLD

Bertha s-a născut pe 3 mai 1849, într-o epocă în care femeile nu aveau acces la învățământul superior. Mai exact, o epocă în care oamenii de știintă erau de părere că mintea femeilor nu era capabilă să absoarbă atât de multă informație. Mai mult, dacă gândeau prea mult, exista riscul să le fie afectată capacitatea de a da naștere copiilor. Cu toate acestea, Bertha era interesată de lucrurile tehnice încă de la o vârstă fragedă. De fiecare dată când tatăl ei îi explica cum funcționează o locomotivă, ochii Berthei se luminau. Cu toate acestea, ea a fost șocată să afle că atunci când s-a născut a fost “doar o altă fată”. Afirmația a fost făcută chiar de tatăl său și a fost cea care a motivat-o pe Bertha să demonstreze că sexul feminin este de asemenea capabil de lucruri mărețe.

Bertha Ringer era atrăgătoare, inteligentă și realizată social când a ajuns la vârsta căsătoriei. De asemenea, făcea parte dintr-o familie instărită. În timpul unei călătorii organizate de clubul “Eintracht” pe 27 iunie 1869, în timp ce era în trăsură alături de mama sa, un tânăr inginer li s-a alăturat. Când tânărul a adus în discuție subiectul unei trăsuri fără cai, la care el lucra, tânăra Bertha a știut că inima ei va fi a lui. A știut că și-l dorea lângă ea pentru tot restul vieții.

Când tatăl său a încercat să o sfătuiască, Bertha s-a făcut că nu îl aude. Îi spunea că el a obținut bogăția prin multă muncă și o avertiza că dificultățile financiare îi vor aduce probleme despre care ea nu avusese nicio idee până la acea vârstă. Cu toate acestea, Bertha a vrut să se căsătorească. Fără să ezite și chiar înainte de nuntă, ea a investit întreaga zestre pentru a construi compania formată de Carl Benz. Primii ani au fost foarte grei. În timp ce Benz era un fel de geniu nedescoperit, talentul pentru afaceri îi lipsea cu desăvârșire.

Au urmat numeroase neplăceri pentru familia ce abia se formase. În tot acest timp, Bertei nu i-a fost străină nici măcar foamea, dar, cu toate acestea, oricând soțul ei era în pragul disperării, ea era cea care îi dădea curaj să continue. Și în ciuda tuturor greutăților, ea nu a plecat niciodată de lângă el.

După zeci de ani de muncă asiduă, pe 29 ianuarie 1886, a fost înregistrat un brevet pentru primul automobil, Carl Benz devenind atunci cel care a inventat automobilul. Cu toate acestea, spre surprinderea familiei Benz, nimeni nu era interesat să  îl cumpere. Era omenirea pe punctul de a respinge o asemenea invenție? Acest gând era insuportabil pentru Bertha. Așa că și-a luat cei cinci copii și a plecat într-o călătorie pe o distanță lungă, de la Mannheim la Pforzheim, pentru a le arăta oamenilor ce poate face automobilul.

În primele ore ale unei zile de august, în 1888, împreună cu fiii ei, Richard și Eugen, dar fără știrea șoțului, Bertha a pornit la drum cu autoturismul Benz Patent Motor Car.  Ea era hotărâtă să demonstreze că, pentru unele distanțe, pentru care se  foloseau în mod normal trăsuri cu cai, automobilul Benz era perfect. Lipsa de combustibil, supapele înfundate sau cablurile conectate până la punctul de rupere – Bertha a găsit o soluție pentru fiecare dificultate pe care a întâmpinat-o în această călătorie. A apelat la jartieră pentru a acoperi scurgerile unei supape, la acul de la propria pălărie pentru a debloca supapele înfundate și a luat aproape cu forța stocurile de ligroină ale farmaciilor pe care le-a întâlnit pe drum. Chiar și atunci când a rămas complet fără combustibil, în afara Wiesloch, iar automobilul a trebuit împins pentru câțiva kilometri, nu s-a dat deoparte. Iar planul ei a avut succes.

Decenii de sărăcie și dispreț au lăsat loc recunoașterii și avuției. Mulți ani urmau să treacă până ca inovația avea să fie acceptată de populație. Dar în secolul XX automobilul urma să devină unul dintre cele mai importante inveții ale noii ere. Nimeni nu îndrăznește astăzi să nege marea contribuție la viața modernă a familiei Benz. Și nu doar Bertha a făcut acest lucru posibil: a fost vorba de credința ei de nezdruncinat, capitalul și vitejia ei care au adus o contribuție majoră la această poveste de success.

La 95 de ani de la naștere, Bertha Benz a fost proclamată senator de onoare de către Universitatea Tehnică din Karlsruhe. Bertha, care nu a fost lăsată niciodată să studieze singură din cauza constrângerilor sociale ale timpurilor în care s-a născut. Când a murit, două zile mai târziu, Bertha a plecat liniștită. Ca o femeie care nu a permis nimănui să o descurajeze de la viziunile sale. Ca o femeie care nu lăsat nimic să stea în calea visurilor sale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: