LUMEA MAȘINUȚELOR

Casa noastră e plină de mașinuțe. Fie că e vorba despre machete, tablouri, cărți sau tricouri, mașinuțele se găsesc peste tot. Iar de data aceasta am să povestesc puțin despre machete și am să vă arat câteva dintre preferatele mele.

Colecția noastră cred că atinge ușor numărul de 300 de bucăți și conține machete de la mai mulți producători și de diferite scări. Predominante în ultima vreme sunt machetele de la Hot Wheels și cele de la Welly, există o scară aproximativ 1:43, la care fiecare machetă are 11 cm.

McLaren MP4/2

McLaren MP4/2

Dacă dați puțin zoom se observă numele pilotului: Lauda. Probabil unul dintre cele mai celebre automobile McLaren de Formula 1. Macheta am găsit-o la macheteautomoto.ro și a fost cumpărată împreună cu o revistă. Da, în alte țări se găsesc astfel de machete la reviste. Este scara 1:43 și este minunată.

Toleman TG184

Toleman TG184

Probabil cu toții la această machetă observăm prima oară casca. Celebra cască a lui Ayrton Senna. Macheta este achiziționată tot de la macheteautomoto.ro și este la scara 1:43. Adevăratul potențial al acestui automobil s-a văzut atunci când Senna a concurat la volanul său, în anul 1984.   

BMW 328

BMW 328

Unul dintre BMW-urile mele preferate, care a primit câteva modificări. Macheta este de la Welly, are 11 cm și inițial era roșie. Doar că după ce am cumpărat-o, am mai primit cadou una exact la fel. Și ce culoare i se putea potrivi unui BMW 328 decât griul care aduce cel mai bine aminte de perioada în care Petre Cristea se afla la volanul său? Cred că este una dintre cele mai reușite machete pe care le-am modificat.

Audi Quattro A2 1983

AUDI QUATTRO A2 1983

Mi-am dorit foarte mult o machetă Audi Quattro. Nu conta dacă era de raliu sau versiunea de stradă. Visam la ea, la orice scară. Am găsit-o acum câțiva ani tot la macheteautomoto.ro și cum am văzut-o am știut că trebuie să fie a mea. Este scara 1:43, din anul 1983 și este automobilul condus de echipajul Hannu Mikkola și Arne Hertz.

Următoarele trei machete fac parte dintr-o colecție de care m-am îndrăgostit imediat. Le-am descoperit la magazinulcolectionarului.ro, fac parte din Colecția Raliul de la Monte Carlo și sunt la scara 1:43.  

Lancia Rally 037 1984

LANCIA RALLY 037 1984

Pe mine m-a fascinat întotdeauna Lancia 037. Are o siluetă elegantă, asemănătoare unei doamne cu rochie lungă și pălărie. Doar că Lancia 037 nu era așa cum părea. Era îndrăgostită de raliuri și formele ei ieșeau în evidență cel mai bine când plutea pe curbe. Această machetă este mașinuța condusă de Attilio Bettega alături de copilotul său Maurizio Perissinot.

Audi Sport Quattro Rally 1985

AUDI SPORT QUATTRO RALLYE 1985

Din aceeași colecție mai am un Audi Sport Quattro, chiar mașinuța lui Walter Rörhl, alături de copilotul său, Christian Geistdörfer. Este o machetă care nu putea să îmi lipsească din colecție. Și deși am două Audi Quattro acum, încă visez la mașinuța pe care o conducea Michèle Mouton alături de Fabrizia Pons.

Peugeot 205 Turbo 16 E2 1986

PEUGEOT 205 TURBO 16 E2 1986

Proabil cea mai simpatică mașinuță care încearcă în același timp să pară nervoasă. Este vorba despre automobilul condus de Juha Kankkunen alături de Juha Piironen.

Am lăsat la final una dintre cele mai frumoase machete din colecția noastră. Acum doi ani am fost în vacanță în Germania și ne-am plimbat pe la câteva muzee auto: Audi, Porsche, BMW, Mercedes. Ordinea în care le-am scris nu este întâmplătoare, dar despre ele poate voi povesti într-un articol viitor. Revenind la vacanța de acum doi ani, când am plecat din țară am zis că sigur trebuie să ne întoarcem cu o machetă. Ei bine, nu m-aș fi gândit niciodată că va fi chiar primul Porsche. Type 64. Este la scara 1:43 și suportul pe care stă este exact la fel ca cel pe care era expus la muzeu automobilul la scară 1:1. Este minunată! Probabil se află în top trei printre machetele mele preferate.

Porsche Type 64 1939

Sper ca într-o zi să ajung din nou la muzee și să adaug în colecția mea și alte machete mai rare.

Voi ce machete aveți în colecție? Care sunt preferatele voastre?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: