THE MOST POWERFUL CAR

Atenție! Aceasta nu va fi o poveste despre cai putere. Aceasta va fi o poveste despre artă.

ártă1 sf  1 Activitate care folosește mijloace de exprimare specifice pentru a produce valori estetice. 2 Totalitatea operelor cu valoare estetică dintr-o epocă, țară etc. 3 Îndeletnicire practicată cu rigoare și talent. 

Eu cred că arta poate însemna ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Fie că vorbim despre tablouri despre muzică, despre o carte bună, despre poezie, despre pictură, arta poate prinde viață într-o multitudine de forme.  De exemplu, eu găsesc artă în formele unui automobil. Iar pentru mine, cel mai puternic automobil este cel care îmi vorbește cel mai mult. Cel care are ceva de zis, care exprimă artă prin fiecare linie, prin culoare, prin fiecare formă.

“I like my car because it says difficult things and it glows in the dark, reflects the sky, and it is white and shiny and it goes fast and it makes a lot of noise.”

Citatul îi aparține lui Jenny Holzer și vorbește despre BMW V12 LMR. Jenny s-a născut în anul 1950 în Gallipolis, Ohio și tot aici a și crescut. Tatăl și bunicul ei erau amândoi vânzători de automobile. În locul unde a crescut Jenny, automobilele erau o necesitate. Așa că Jenny, la rândul ei, a obținut permisul de conducere imediat ce a fost posibil. A început să conducă pentru că trebuia și considera că automobilul este un mijloc de transport foarte util. Nici mai mult, nici mai puțin. Până în 1999.

Însă pe vremea când Jenny credea că automobilele sunt doar utile, mai avea destul de mult până să ajungă un artist cunoscut internațional. La început lucrurile nu păreau prea promițătoare. A studiat pictura și arte grafice în Durham, Chicago, Ohio, iar în 1976 s-a mutat la New York pentru a deveni pictor. La muzeul Whitney din New York, unde a participat la un program de studii, l-a întâlnit pe viitorul ei soț, artistul Mike Glier și și-a încercat norocul la scris. I-a cunoscut pe Dan Graham și pe Lawrence Weiner, care pe atunci experimentau cu arta de a așeza cuvintele drept material artistic. Jenny a trăit atunci un moment de inspirație. “Suddenly, I knew that I had to do something with text. Physically.” Așa că a început Truisms – mesaje aforistice compuse într-un stil laconic, pe care le-a fotocopiat pe afișe și le-a lipit în secret pe exteriorul clădirilor.

Truisms a fost proiectul care i-a făcut cariera să strălucească atunci când a apărut în New York’s Times Square în 1982.

Orice suprafață imaginabilă, de la fațadele clădirilor, scări, afișe, pliante sau chiar tricouri, putea fi o pânză pe care Jenny să își expună citatele. Și atunci, de ce nu și un automobil? Mai exact, un BMW V12 Le Mans Roadster, cu 12 cilindri în V, 5,990.5 centimetri cubi, 580 cai putere și o viteză maximă de 340 km/h. Până la urmă, când vorbim de automobile de curse vorbim despre dorință – dorința de a transforma gravitația în forță centrifugă și de a dobândi, dacă nu aripi, măcar cai putere.

În 1999, Jenny Holzer a devenit a doua femeie (după Esther Mahlangu) căreia i s-a propus să își imagineze un design pentru un Art Car al celor de la BMW. Era vorba despre #15, iar Jenny nu a stat pe gânduri nici măcar o secundă. “Îmi place aerodinamica și estetica acestor automobile. Le găsesc frumoase și îmi place să le ating pentru că sunt cool și au forme.”

Pentru  a se pregăti, Jenny a participat la numeroase curse și a studiat scena și atmosfera.

La început, automobilul a fost dat cu spray alb, apoi a adăugat litere cromate și vopsea fosforescentă. Ziua, în litere se reflectă norii. Noaptea, literele devin fosforescente și strălucesc în culoarea albastru.

Am început articolul cu definiția artei, din dex. Dar cred că varianta corectă a definiției este aceasta:

ártă1 sf  1 Activitate care folosește mijloace de exprimare specifice pentru a produce valori estetice. 2 Totalitatea operelor cu valoare estetică dintr-o epocă, țară etc. 3 Îndeletnicire practicată cu rigoare și talent. 4 BMW V12 LMR, 1999, Jenny Holzer.

Este automobilul care, la momentul de față mă inspiră cel mai mult și îmi dă curaj să îmi urmez visurile. Din acest motiv l-am numit “the most powerful car”.

Pe automobil se găsesc următoarele mesaje scrise de Jenny:

“The unattainable is invariable attractive”

“You are so complex, you don’t respond to danger”

“Lack of charisma can be fatal”

“Monomania is a prerequisite of success”

“What urge will save us now that sex won’t”

“Protect me from what I want”

Foto: https://www.bmwartcarcollection.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: