HERBIE – THE LOVE BUG

Poza cu cinematograful în aer liber în care zeci de broscuțe se uită la Herbie este celebră pe internet. Acum ceva timp mi-am luat broscuțele și le-am pus să stea la poze, iar rezultatul a fost unul de care eu personal m-am îndrăgostit. Poza din începutul articolulului e un mini cinematrograf recreat la mine acasă. Și pentru că broscuțele din poză se uită la Herbie, în continuare o să vă povestesc puțin despre întreaga serie de filme.

Originile lui Herbie ca automobil de curse sunt stabilite în primul film, “The Love Bug” apărut în anul 1968. Înainte de evenimentele filmului, Herbie a fost cumpărat din showroomul lui Peter Thorndyke (David Tomlinson) de către doamna Van Luit din San Francisco pentru servitoarea ei de la etaj, dar l-a adus înapoi la scurt timp, din cauza unor probleme de fiabilitate. El a fost apoi achiziționat de pilotul de curse Jim Douglas (Dean Jones), care i-a luat apărarea lui Herbie atunci când Thorndyke i-a dat cu piciorul. Tennessee Steinmetz (Buddy Hackett), cel mai bun prieten și coleg de casă al lui Jim, i-a dat mașinuței numele de “Herbie”, după unchiul său Herb, un boxer de greutate mijlocie al cărui nas s-a conturat din ce în ce mai mult ca forma unei capote de Volkswagen Beetle. Apoi Herbie va deveni ușor, ușor un automobil de curse.

În “Herbie Rides Again”, apărut în 1974, Herbie a fost lăsat la mătușa lui Tennessee, doamna Steinmetz (Helen Hayes). Aceasta, împreună cu vecina ei deplasată, Nicole Harris (Stefanie Powers), încearcă să-și salveze casa din calea buldozerului lui Alonzo Hawk (Keenan Wynn) cu ajutorul lui Herbie. În timpul filmului, se explică faptul că, după mai multe curse de succes cu Herbie, Douglas a început să participe la curse străine, în timp ce colegul său, Tennessee, se mută în Tibet, pentru a își ajuta instructorul bolnav. Tot în acest film se dezvăluie că Herbie s-a împrietenit cu alte Volkswagenuri Beetle vorbitoare și acestea fac echipă cu el pentru a îl învinge pe Hawk. De asemenea, în acest film există și alte obiecte care au sentimente, de exemplu doamna Steinmetz avea un tonomat care își alegea singur melodiile și începea să cânte.

În următorul film, “Herbie Goes to Monte Carlo”, din anul 1977, Douglas intră altături de Herbie în cursa Trans-France și îl recrutează pe prietenul său mecanic, Wheely Applegate (Don Knotts) pentru a îl ajuta. Și pentru că se aflau la Monte Carlo, unde totul părea mai romantic, Herbie se îndrăgostește de o superbă Lancia Scorpion, pe nume Giselle, iar Douglas de șoferul ei… Diane Darcy (Julie Sommars). Herbie se găsește, de asemenea, în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, când diamantul furat este ascuns în rezervorul său.

În “Herbie Goes Bananas”, din anul 1980, Douglas s-a retras din curse după Monte Carlo și îl lasă pe Herbie la nepotul său, Pete Stancheck (Stephen W. Burns), care intenționează să intre cu Herbie în “Brazil Grand Primeo”. Între timp, Herbie se împrietenește cu un orfan pe nume Paco (Joaquin Garay, III), cu care va face ravagii la bordul navei de croazieră “Sun Princess”, determinându-l pe căpitanul Blythe (Harvey Korman) să-l forțeze pe Herbie să plece. După ce a căzut în ocean, Herbie a fost salvat de Paco și deghizat în taxi, iar ulterior a oprit o gașcă de artiști de la furtul aurului. La începutul parteneriatului lor, Paco i-a dat lui Herbie porecla „Ocho”, cuvântul spaniol pentru numărul opt. Probabil pentru că numărul de curse al lui Herbie era format din cifrele  5 și 3 și pentru a rima cu “Vocho”, numele colocvial al broscuței în Mexic.

După peripețiile din Mexic, Douglas îl ia pe Herbie și deschide o școală de șoferi în serialul TV “Herbie, the Love Bug”. Acolo, Douglas o întâlnește pe Susan MacLane și pe cei trei copii ai ei: Julie, Matthew și Robbie, iar copiii devin prieteni cu Herbie. Însă cu toate acestea, un om de afaceri numit Randy Bigelow vrea să scape de Herbie și de Douglas și să se împace cu Susan după ce s-au despărțit în timpul nunții sale.

Hank Cooper (Bruce Campbell) devine proprietarul lui Herbie în filmul din 1997, “The Love Bug”. Aici, sunt explicate originile lui Herbie ca un Volkswagen Beetle care avea sentimente. Un inginer german, în vârstă, numit Dr. Gustav Stumpfel îl construia pe Herbie când o poză cu soția sa decedată a căzut într-o cuvă din metal topit; dragostea lui Stumpfel pentru ea l-a animat pe Herbie. În timpul filmului, Stumpfel este forțat să construiască un omolog diabolic al lui Herbie, „Horace the Hate Bug”, cu ajutorul unui eșantion din metalul original al lui Herbie. Personalitatea lui Horace este influențată de narcisismul fostului proprietar al lui Herbie, Simon, care are o poză cu el însuși aruncat în cuvele metalice și care îl ucide pe Herbie în timpul filmului. Cooper îl îngroapă pe Herbie, dar întoarcerea lui Jim Douglas îl determină pe Cooper să reconstruiască broscuța și să-l facă să intre în cursă împotriva lui Simon și Horace. În această cursă, Herbie se împarte în două bucăți pentru a câștiga cursa, ca în filmul original.

De-a lungul anilor, Herbie a avut mai mulți proprietari, inclusiv pe cineva numit “Maxx”, care și-a lăsat costumul de pilot de curse în interiorul portbagajului. Herbie a concurat în mai multe curse, până când a început să piardă constant în fața automobilelor mai noi și mai rapide. Ulterior a fost găsit de un șofer de camion și transportat la garajul de vehicuturi al lui Crazy Dave și, mai târziu, cumpărat de Maggie Peyton (Lindsay Lohan) în “Herbie: Fully Loaded” în anul 2005. Ulterior, el este modificat, devenind un automobil cu motor de doi litri, care a participat la diferite curse. În acest ultim film, Herbie se îndrăgostește de un Volkswagen New Beetle, care, la final, se dovedește a fi și el un automobil cu sentimente.

Cred că filmele mele preferate cu Herbie sunt “The Love Bug” din anul 1968 și “Herbie Goes to Monte Carlo” din anul 1977. Filmul original îmi place pentru că este vechi și mi se pare impresionant cum au făcut producătorii în anul acela o mașinuță să meargă singură. În filmul în care Herbie merge la Monte Carlo îmi place foarte mult faza în care Herbie se îndrăgostește de Giselle.

Care este filmul vostru preferat cu Herbie?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: