THE CHAMPIONNAT DES CHAUFFEUSES

Ne întoarcem ceva timp în urmă, mai exact în vremea în care doamnele purtau pălării și fuste lungi, iar eleganța era nelipsită chiar dacă mergeau doar până la magazinul din colțul străzii.

În 1897, opt femei intrepide din Franța s-au urcat pe tricicluri motorizate și au participat la ceea ce urma să fie prima cursă motorizată din lume dedicată femeilor. Evenimentul s-a desfășurat în jurul pistei de cai de la Longchamp, Paris. “The Championnat des Chauffeuses” a constat din trei manșe, desfășurate într-o singură tură. Léa Lemoine a fost încoronată drept prima femeie care a câștigat o cursă motorizată, iar premiul ei a constat într-o brățară.

Cele opt șoferițe erau toate doamne aparținând lumii teatrului din Paris. Léa Lemoine s-a deosebit prin faptul că deși lucra tot la teatru, ea era designer de costume.

Acest gen de curse aveau loc în cadrul “Course des Artistes”, un concurs sportiv public, pentru celebrități, în mare parte actori și oameni ai teatrului, însă a existat și o cursă pentru pictori.

Doamnele și triciclurile lor erau o inovație pentru anul 1897. Înainte de acestea, cursele cu biciclete erau atracția principală.

Triciclurile erau propulsate de motoare De Dion, poziționate între roțile spate și erau dotate cu pedale, necesare la pornire și la urcatul dealurilor. Nu există foarte multe informații tehnice despre tricicluri, dar aveau undeva între un cal putere și maximum un cal și trei sferturi. Erau destul de ușoare și simplu de manevrat. Léa Lemoine avea un cadru realizat de Clément, unul dintre cei mai importanți producători din acele timpuri.

“The Championnat des Chauffeuses” a mai fost organizat pentru încă doi ani, iar Léa Lemoine a câștigat toate cele trei ediții. Mai jos, găsiți o poză cu doamna Léa alături de triciclul său. Cu fustă lungă, bluză cu volane și pălărie… cum altfel puteai participa la prima cursă motorizată dedicată doamnelor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: