PRIMII PAȘI AI UNUI FIAT

Lingotto este numele unei regiuni din Torino, dar și numele unei clădiri din Via Nizza. Această clădire magică a găzduit, în vremuri nu atât de îndepărtate, o fabrică de automobile, mai exact a producătorului italian Fiat. Astăzi găzduiește sediul administrativ al producătorului, precum și un centru multifuncșional proiectat de arhitectul Renzo Piano.

Construcția clădirii a început în 1916 și a fost inaugurată în 1923. Proiectul tânărului arhitect Giacomo Mattè-Trucco era neobișnuit prin faptul că avea cinci etaje și, chiar dacă părea o clădire obișnuită, odată ce intrai în ea, înăuntru exista o linie de producție a automobilelor, care urca către ultimul nivel al clădirii. Automobilele terminate ieșeau pe acoperiș pentru a intra direct pe pista de testare.

La acea vreme era cea mai mare fabrică de automobile din lume. Era o fabrică avangardistă, influentă și impresionantă.

80 de modele diferite de automobile au fost produse acolo în timpul vieții sale, inclusiv Fiat Topolino din 1936.

Până la sfârșitul anilor ’70, fabrica devenise învechită, astfel că în 1982 s-a luat într-un final decizia de a se închide.

Închiderea uzinei a condus la multe dezbateri publice cu privire la viitorul clădirii și la modul de recuperare din declinul industrial. A avut loc un concurs de arhitectură, câștigat de Renzo Piano, care și-a imaginat aici un spațiu public pentru oraș. Vechea fabrică a fost restaurată într-un complex modern, cu săli de concerte, teatru, un centru de convenții, galerii comerciale și un hotel. Porțiunea de est a clădirii este sediul facultății de inginerie auto a Universității Politehnice din Torino. Lucrarea a fost finalizaă în 1989, iar pista de la ultimul nivel a fost păstrată și poate fi vizitată și astăzi la ultimul etaj. Can’t wait to visit it!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: