DRIVE! HENRY FORD, GEORGE SELDEN, AND THE RACE TO INVENT THE AUTO AGE

Am descoperit această carte întâmplător, printre recomandările de pe amazon și cumva titlul mi-a atras atenția imediat ce l-am citit. “The race to invent the auto age” mi-am zis în timp ce așteptam să se încarce cartea pe kindle. 

Dacă ar fi să descriu cartea în câteva cuvinte, aș spune despre aceasta că este o istorie a nașterii automobilului. Este o poveste adevărată, despre invenție și competiție, dar și despre vizionarii  și șarlatanii care s-au unit pentru a transforma lumea.

În 1900, clubul auto al Americii a organizat primul salon auto. Acesta a vut loc în Madison Square Garden din New York și a fost un succes spectaculos, atrăgând șaptezeci de expozanți și aproape cincizeci de mii de vizitatori. Printre spectatori s-au numărat un enigmatic și în același timp aspirant producător de automobile pe nume Henry Ford. El a sosit la eveniment și a început să vorbească cu designeri și ingineri, încercând să măsoare entuziasmul publicului pentru ceea ce era atunci o invenție revoluționară. Astfel, Ford a ajuns la concluzia că automobilul avea să fie un element fix în societatea americană, atât în oraș, cât și la fermă. Tot automobilul avea să-i facă pe unii oameni foarte bogați. Dar pe niciuniul nu urma să îl facă mai bogat decât pe el. 

Până în prezent, Drive! este probabil cea mai completă relatare despre primele zile frenetice ale erei auto. Lawrence Goldstone spune povestea fascinantă a modului în care motorul cu ardere internă, “o teorie în căutarea unei aplicații”, a evoluat într-o inovație care a schimbat istoria. Dezmințind multe mituri de-a lungul drumului, Drive! arată că automobilul nu a fost opera unui singur om, ci a fost, cu siguranță, un efort global.

Goldstone dă viață unei distribuții extraordinare de personaje: inventatorii și inginerii care au creat motoare suficient de mici pentru a fi folosite pe o “trăsură fără cai”; finanțatorii care riscau totul pentru viziunile lor; primii concurenți – temerari care au împins vehiculele șubrede, netestate la limite; și avocați vizionari precum George Selden, care a luptat și a câștigat primul brevet pentru automobilul pe benzină. La fiecare colț pândea Henry Ford, un inovator genial și un comerciant și mai bun, un promotor neobosit al produselor sale – și al lui însuși. 

Cu o narațiune la fel de propulsivă ca subiectul său, Drive! ne plonjează cu capul înainte într-o perioadă diferită de oricare din istorie. Mai exact, atunci când inovația aproape maniacă și concurența s-au unit pentru a schimba modul în care lumea se mișca. 

Recomand cartea tuturor pasionaților de automobile, precum și oamenilor curioși, care îi pun adesea întrebarea “de ce?”. Pentru mine a fost o poveste magică, despre începuturile unei lumi care mă fascinează. O poveste în care bărbați pe nume Benz, Peugeot, Renault și Daimler construiau și comercializau primele automobile din lume. 

Iar la final, vă las câteva pasaje din carte care mi-au plăcut mie. 🙂 

“Henry Ford might not have been the brilliant inventor of legend, but he was a man whose skills were the perfect match for his ambition.”

“George Selden was not a fraud, at least when he originally filed his patent application in 1879. He was at that point, a visionary, the first american to apply a formative technology – internal combustion – to a vital and original purpose: a self-propelled “road carriage”.”

“Ford famously quipped that auto racing began five minutes after the second car was built.”

“Most of those who had come to witness the start had never seen a racing automobile of the man – and one woman – who drome them. The woman was Camille du Gast, who had also driven in the previous year’s Paris-Berlin race, finishing thirty-third in a field of one hundred.” 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: